Dit is een archief van de website van Rijnboutt tot oktober 2020. De huidige website is te vinden op rijnboutt.nl

Marian Enders

Marian Enders

Senior Landschapsarchitect

Marian studeerde Landschapsarchitectuur aan de Universiteit van Kassel in Duitsland, waar zowel architectuur als stedenbouwkunde en landschapsarchitectuur wordt aangeboden. De samenhang tussen deze disciplines staat voor hem daarom altijd centraal. Tijdens zijn studie heeft Marian gewerkt als student-assistent en was hij begeleider van eerstejaars studenten. Na zijn studie vertrok hij voor een jaar naar Abu Dhabi om daar te werken. Terug in Duitsland was hij zeven jaar werkzaam bij een bureau voor landschapsarchitectuur in het Ruhrgebied, een dynamische regio waar grote transformatieprocessen gaande zijn.

Sinds mei 2019 is Marian bij Rijnboutt betrokken bij diverse projecten op het raakvlak van architectuur en landschap en begeleidt hij deze van concept tot realisatie.

Marian houdt zich graag bezig met hoe mensen hun omgeving waarnemen en hoe zij zich oriënteren. Het is zijn ambitie om meerwaarde te creëren door in het ontwerp de identiteit van een plek te versterken. Daartoe is het van belang de plek in al zijn facetten en in relatie met de omgeving te bekijken en te begrijpen. Pas dan kan het ontwerpproces resulteren in een creatief ontwerp dat voor lange tijd zijn nut zal bewijzen.

Opleiding

2008–2010Master Landschaftsarchitektur, Universität Kassel
2003–2010Bachelor Landschaftsplanung, Universität Kassel

Loopbaan

2019–hedenRijnboutt, Amsterdam
2012–2019Planergruppe Oberhausen, Oberhausen, Duitsland
2010–2011ICON, Abu Dhabi, Verenigde Arabische Emiraten

Overig

2013–2019Jugend Architektur Stadt e.V. – vereniging die als doel heeft, kinderen en jongeren die geïnteresseerd zijn in architectuur en stedenbouw bewuster en kritischer te laten kijken naar de gebouwde omgeving