Dit is een archief van de website van Rijnboutt tot oktober 2020. De huidige website is te vinden op rijnboutt.nl

Catharinasteeg, Aalmarkt

Leiden

In de historische binnenstad van Leiden is samen met MRP Development en Gemeente Leiden een grote herbestemming gerealiseerd. In het Aalmarktgebied is op de plek van de oude Van Nelle fabriek een nieuwe winkelstraat gecreëerd. Deze nieuwe straat “Catharinasteeg” vormt samen met de nieuwe Catharinabrug een verbinding tussen de Breestraat en de Haarlemmerstraat. Hiermee is een logische winkelroute gemaakt.

In 2009 heeft Rijnboutt een prijsvraag gewonnen die door de gemeente Leiden was uitgeschreven voor de gebiedsontwikkeling van het Aalmarktgebied in de binnenstad. De uitvraag van deze competitie was tweeledig: enerzijds was de opgave om een plan te maken waarin de steeds verder verpauperende rijks- en gemeente monumenten in het gebied zouden worden gered en anderzijds om het mogelijk te maken een aantal grote winkelunits (1500m2+) toe te kunnen voegen aan het kernwinkelgebied. De essentie van het winnende concept van Rijnboutt bestond uit het draaien van de Waaghoofdbrug richting het zogenaamde ‘gat van Van Nelle’ en het maken van een nieuwe verbinding tussen de Aalmarkt en de Breestraat, de Catharinasteeg.

Het project bestaat uit 6 rijksmonumenten en 8 gemeentelijke monumenten die samen versmelten met de nieuwbouw aan de Catharinasteeg. Er zijn meerdere grote winkelunits gerealiseerd, die inmiddels zijn verhuurd aan onder andere H&M, ZARA Home en Via Mio. Het monumentale karakter is zoveel als mogelijk behouden gebleven door o.a. het restaureren van de bestaande panden en het hergebruik van de oude materialen. De moderne winkels zijn gekoppeld met de historische panden zodat je beide werelden ervaart tijdens het winkelen.

Boven de winkels zijn, voor de levendigheid en sociale veiligheid in het gebied, 21 woningen gerealiseerd. De appartementen zijn divers in omvang (van 24 tot 84 m²), uitzicht en sfeer, en worden ontsloten aan de Aalmarkt, de Mandemakersteeg en de Catharinasteeg.

Het winkeloppervlak bedraagt ca. 5.700 m² en bestaat uit 10 retail- en horecaunits. In de nieuwe binnentuin “Het Catharinahof” is ruimte voor cultuur en horeca met terrassen.

1 van 31

Projectnummer
0915
Ontwerp
Mattijs Rijnboutt, Kees Rijnboutt en Richard Koek
Opdrachtgever
MRP Development
Opdracht
maart 2009
Start bouw
2015
Constructie
IMd Raadgevend Ingenieurs b.v.
Brandveiligheid en Bouwfysica
dGmR Raadgevend Ingenieurs b.v.
Installaties
HE-adviseurs
Kostendeskundige
iQ Bouwkostenadvies
Bouwtoezicht
BBC Bouwmanagement
Projectmanagement
BOAG advies en management
Oppervlak
ca. 5.700 m² winkelruimte en 21 woningen
Visualisatie
zes x zes visuele communicatie
Medewerkers
Jaap Hoving, Richard Zwagemaker, Michael James Lucas, Sylvia Rode, Wally Glashouwer, Martin Pasman en Marco Awad
Nominaties en prijzen
Winnaar van de NRW Jaarprijs 2018, Genomineerd voor de RAP071 architectuurprijs en de Gulden Feniks
Fotografie
Kees Hummel