Dit is een archief van de website van Rijnboutt tot oktober 2020. De huidige website is te vinden op rijnboutt.nl

Green Urban Lobby

Utrecht, Beurskwartier

De gemeente Utrecht heeft begin 2017 vier consortia geselecteerd die hun plannen mogen uitwerken voor het “Healthy Urban Quarter” in het Stationsgebied: nieuwbouw met als pijlers groen, duurzaam, innovatief en gezond. De gemeente maakt aan de Jaarbeursboulevard ruimte voor een aansprekend gebouw voor wonen, werken, cultuur en/of leisure. Veel ontwikkelaars, ook internationaal, hebben hiervoor belangstelling getoond. Na de eerste selectieronde zijn vier partijen geselecteerd die hun plannen uitwerkten in de volgende ronde.

Wethouder Victor Everhardt in februari 2017: “Maar liefst twintig combinaties van ontwikkelaars, beleggers, architecten en adviseurs hebben in een visie van tien kantjes aangegeven hoe en waarom zij juist deze locatie willen ontwikkelen. De inzendingen waren van hoge kwaliteit. De lat ligt op deze plek ook hoog: architectuur, duurzaamheid, gezondheid, groen en levendigheid spelen allemaal een belangrijk rol. Healthy Urban Quarter is het eerste project dat in het nieuwe deel van het centrum –het Beurskwartier– gebouwd zal worden.”

De vier geselecteerde partijen waren:

  1. NEOO/Wessels Zeist
  2. Zhonghongjian (Holland)/Beijing Jingaogang Group
  3. G&S Vastgoed/KondorWessels Projecten/BNP Paribas Real Estate
  4. Hines/MRP/KCAP

De consortia zijn geselecteerd om hun samenstelling van partijen, de aanwezige expertise en hun solide visie. Alle plannen bevatten een gevarieerd programma, van wonen en werken, met daarnaast ruimte voor cultuur en/of leisure. Alle partijen streven naar innovatieve, duurzame en gezonde gebouwen met veelal een BREEAM certificaat en/of een WELL certificaat. De beschikbare locatie in het Utrechtse Stationsgebied, tussen het Beatrixgebouw en de nieuwe Kinepolis bioscoop, biedt een bouwvolume van 50.000 tot 70.000 m2.

In 2017 werkten de vier partijen hun visie uit in een ontwerp en een plan, op basis van dialooggesprekken met de gemeente. Die voerden zij ook met bewoners en partijen in de omgeving. Vervolgens selecteerde de gemeente rond de zomer van 2017 de winnende partij (G&S Vastgoed), die haar plan en ontwerp mag gaan realiseren. Naar verwachting kan in 2019 worden gestart met de bouw en zal Healthy Urban Quarter ruim twee jaar later gereed zijn.

1 van 4

Projectnummer
A17-y
Opdrachtgever
NEOO en Wessels Zeist
Projectmanagement
Property Engineering
Beleggers
MN vastgoedontwikkeling en IC Netherlands
Landschapsarchitect
Delva Landscape architects
Marketing en communicatie
Daring Dutch
Adviseur duurzaamheid
Mat25, Klimaatgarant en DPA Cauberg-Huygen
Co-Architect
Winhov
Medewerkers
Tibor Kis, Franciska Szemcsuk, David Philipsen, Gabriela Lewinska, Raul Cioaba