Dit is een archief van de website van Rijnboutt tot oktober 2020. De huidige website is te vinden op rijnboutt.nl

Buitenveldertselaan, woontoren

Amsterdam

Rijnboutt is de co-architect van Studio Gang Architects uit Chicago bij het ontwerp van een prachtig woningbouwproject met internationale allure, passend in de groene en open opzet van Buitenveldert, als een icoon op de hoofdassen van Amsterdam-Zuid. NEOO ontwikkelt het markante wooncomplex aan de Buitenveldertselaan in Amsterdam in opdracht van Kroonenberg Groep.

De ontwikkeling voorziet in circa 250 woningen, waarvan 40% middeldure huur en 60% huurappartementen in de vrije sector. De woningen hebben een oppervlakte van circa 45 m2 tot circa 130 m2. De woningen worden verdeeld over twee gebouwen. De noordelijk gelegen woontoren, de zogenaamde “high-rise” telt 24 woonlagen en is ca. 75 m hoog. De zuidelijk gelegen woontoren, de zogenaamde “low-rise” telt 8 woonlagen en is ca. 31 m hoog. Piet Boon zal net als bij het project Huys in New York de plattegronden en het interieur van de woningen verzorgen. Tussen de gebouwen komt een plaza naar ontwerp van tuinarchitect Piet Oudolf, die onder meer ook de Highline in New York heeft ontworpen. Op de begane grond komt ca. 500 m2 aan commerciële functies. Onder de gebouwen komt een 2 laags parkeergarage voor ca. 130 parkeerplaatsen. Tevens komt er een grote fietsenstalling, met plaats voor meer dan 700 fietsen. In de woontoren op de hoek Buitenveldertselaan / Van Neijenrodeweg komt een 24/7 bemande lobby.

High-Rise

De hoogbouwtoren die als stedelijke sculptuur de hoek van Van Nijenrodeweg en Buitenveldertselaan markeert, bevat een reeks golvende balkons en ‘vinnen’ in prefab beton. De balkons verlengen de woonruimte van elk appartement naar buiten en staan borg voor een indrukwekkende panorama. Een secundaire buitengevel van bronskleurige metalen panelen en isolerende beglazing omsluit de appartementen. Binnen de geometrie van de toren is in verticale richting een spiraalvormig patroon opgenomen, dat met het bewegen van de zon een subtiel licht- en schaduwspel laat zien.

Low-Rise

Ontworpen als een eenvoudig volume waarvan de materiële verschijning aansluit op de beginselen van het AUP, toont de laagbouw met efficiënte tweekamerappartementen zich een elegant gebouw van baksteen, beton en glas. Verglaasde ‘stiltekamers’ zorgen voor een dynamisch patroon in de façade, met ruime terrassen die zich alzijdig om het gebouw wikkelen.

Projectnummer
1626
Ontwerp
Studio Gang Architects Chicago
Opdrachtgever
Kroonenberg Groep
Projectmanagement
NEOO BV
Constructeur
IMd Raadgevende Ingenieurs
Medewerkers
Frederik Vermeesch, Maarten Castelijns, Bonnie Snoek, Martin Pasman, Robert van Dooren, Saja Al Khamissi