Dit is een archief van de website van Rijnboutt tot oktober 2020. De huidige website is te vinden op rijnboutt.nl

The Garage

Amsterdam, Stadionplein

Het noordelijke en zuidelijke Citroëngebouw aan het Stadionplein in Amsterdam, beide ontworpen door de Nederlandse architect Jan Wils, hebben een nieuwe bestemming gekregen. Rijnboutt is gevraagd voor het maken van een ontwerp voor het monumentale Citroën Noordgebouw. Het nieuwe ‘The Garage’ biedt onderdak aan een eclectische mix van kantoren, horeca en winkels.

Integrale visie

Behalve het onderbrengen van een nieuw programma, heeft het herontwerp de relatie tussen het gebouw en zijn ruimtelijke context geïntensiveerd. Deze aanpak sluit aan bij de integrale visie van eigenaar Bouwinvest voor het hele gebied, waarbij de nieuwe bestemming van de Citroëngebouwen in samenhang wordt beschouwd met het overige onroerend eigendom in de omgeving. Daarbij maakt het Noordgebouw (1962) deel uit van een bijzonder stedenbouwkundig ensemble; gezien vanuit de Amstelveenseweg vormt het samen met het Olympische Stadion (1928) en het Zuidgebouw (1931) de entree van de binnenstad van Amsterdam.

Ontwerp

De belangrijkste ingrepen: 1) het transparant maken van de huidige plint waarmee het gebouw zich alzijdig openstelt naar de omgeving; 2) het maken van vides in de kern van het volume om de nieuwe functies te voorzien van noodzakelijk daglicht.

1 van 25

Projectnummer
1513
Ontwerp
Frederik Vermeesch
Senior ontwerper
Matteo Kuijpers
Opdrachtgever
Bouwinvest Development BV
Ontwikkelaar
Peak Development BV
Constructeur
Van Rossum Raadgevend Ingenieurs
Installatieadviseur
Techniplan Adviseurs
Bouwfysica/brandveiligheid
LBP Sight
Realisatie interieur hellingbaan
Van Der Plas Meubel & Project BV
Opdracht
2015
Bouwjaar
2016-2019,
Bruto oppervlak
15.500 m²
Medewerkers
Matteo Kuijpers, Patrick Roegiers, Rick Knufman, Joost Verheus, Gerlinde Goudswaard, Margret van den Broek, Ana Rui Aguiar, Jakub Jekiel, Raul Cioabă, Sebastian Janusz