Dit is een archief van de website van Rijnboutt tot oktober 2020. De huidige website is te vinden op rijnboutt.nl

Rijnboutt en Vreemde Vogels

In 2019 werden we benaderd door de Stichting ter Verfraaiing van de Wereld om te ondersteunen bij de plaatsing van een kunstwerk op het Overhoeksplein in Amsterdam-Noord. Samen met de gemeente hebben we de locatie bepaald en vastgelegd, de omgevingsvergunning verzorgd en met de aannemers hebben we het project haalbaar gemaakt.

Dit werk ‘Vreemde Vogels’ van de Amsterdamse kunstenaar Fredie Beckmans is niet uitsluitend bedoeld om de stad te verfraaien. Het benadrukt hoe belangrijk zogenoemde vreemde vogels zijn voor de verrijking van onze samenleving. Met name economische en politieke vluchtelingen zijn in het verleden belangrijk geweest voor Nederland en in het bijzonder voor Amsterdam. Mede door hen zijn we geworden wie we zijn. Het kunstwerk draagt zodoende bij aan zowel het historisch besef als aan de positieve kant van het bieden van gastvrijheid aan vluchtelingen en immigranten.

Beckmans heeft zich bij het ontwerpen van het vogelhuis laten inspireren door de Griekse blijspeldichter Aristophanes, die in 400 v Chr. een theaterstuk schreef met als titel ‘De Vogels’. Hierin wordt het plan gemaakt om een stad in de lucht te bouwen: een Wolkenkoekoekstad waar plek is voor alle vogels.

Het acht meter hoge kunstwerk staat sinds begin september als een monument voor verdraagzaamheid op het grote plein naast de Adam Toren en is vrij te bezoeken. Wij zijn er trots op dat we hebben kunnen bijdragen aan een klein maar belangrijk object dat de stad verrijkt.

Foto: Blowups