Dit is een archief van de website van Rijnboutt tot oktober 2020. De huidige website is te vinden op rijnboutt.nl

8 Rijnboutt hoogtepunten van 2018

2018 was een fantastisch jaar voor Rijnboutt, gemarkeerd door vele mijlpalen van onze projecten en onze eigen verhuizing naar de bruisende Houthavens in Amsterdam. Hier een greep uit de hoogtepunten met een fotoverslag:

1. Tussen haven en stad: nieuw onderkomen voor Rijnboutt kantoor

Rijnboutt verhuisde in augustus naar het havengebied, net achter de Houthavens, aan de Moermanskkade. Geen oudbouw dit keer, maar een spiksplinternieuw pand. Het staat op de scheidslijn tussen haven en stad, in een gebied dat nog volop in ontwikkeling is en bevindt zich op slechts tien minuten fietsafstand vanaf het centraal station. Vanaf het dakterras kijk je aan de ene kant uit op de silo’s en olietankers van de haven; aan de andere kant kun je in de verte de stad nog zien liggen. De keuze viel vanzelfsprekend op de bovenste twee verdiepingen vanwege het fantastische uitzicht over haven en stad. Renee Liefting, directielid van Rijnboutt: “Het leuke is dat we ons opnieuw verplaatsen richting de rand van de stad, die nu weer wat verder naar buiten ligt dan 22 jaar terug. Het pionieren past bij ons, we zijn graag onderdeel van de ontwikkeling van nieuwe gebieden. We zien de stad straks weer door die grote ramen naar ons toe groeien.” Ons nieuwe kantoor werd gelijk al goed ingewijd: in oktober vond de Tafel van Arcam plaats en opeenvolgend werden meer dan 10 edities van onze eigen Rijnboutt Academy sessies gegeven, waarbij kennis delen met collega’s centraal stond. Meer over de Rijnboutt Academy en andere geplande evenementen lees je in 2019!

2. NRW Jaarprijs voor Catharinasteeg Leiden

Het project op de Catharinasteeg, Aalmarkt in Leiden werd dit jaar de winnaar van de NRW Jaarprijs voor de beste retail-ontwikkeling. Sinds 2009 werd het centrum van Leiden, waaronder een aantal monumentale panden, ingrijpend getransformeerd door Rijnboutt. En dat bleef niet onopgemerkt: “De jury heeft grote waardering voor het teruggeven van deze historische locatie aan de inwoners en bezoekers van de stad Leiden. De ontwikkeling van dit stuk stad met een uitstekende mix van grote en kleine winkelunits, woningen en horeca is zeer geslaagd. Zichtbaar is het lef om historisch Leiden met het moderne stadsleven te verbinden.“

3. Herbestemming Hoofdpostkantoor Neude, Utrecht

Het voormalige Hoofdpostkantoor aan het Neude in Utrecht is een iconisch Rijksmonument. Het staat prominent aan het plein en heeft een rijke detaillering aan exterieur en interieur. In het ontwerp van Rijnboutt wordt een extra volume toegevoegd aan dit karakteristieke gebouw, maar we zorgen er ook voor dat het voormalig postkantoor zich beter inpast in haar veranderende stedelijke context: het wordt een moderne bibliotheek en een nieuwe ontmoetingsplek voor de stad.

4. Herontwikkeling binnenstad met Citroen Noordgebouw en Kasbank

Alhoewel de werkelijke oplevering in 2019 gepland staat, mag dit project niet van het lijstje ontbreken. De transformatie van de voormalige Citroën-Noord garage aan het Stadionplein in Amsterdam is bijna gereed. In het interieur zijn de verschillende verdiepingen gereed gemaakt voor afbouw door de huurders. Na de grote casco ingrepen zoals het maken van vides en stijgkernen is op de etages de afbouw van de verhuurunits ter hand genomen. Volgend jaar volgt er meer nieuws over de oplevering van dit karakeristieke pand.

Maar als specialist van binnenstedelijke vernieuwing, heeft ook de herontwikkeling van de Kasbank in Amsterdam een welverdiende plek op de lijst van hoogtepunten dit jaar.

5. Buitenveldertselaan genomineerd tijdens WAF

De ontwikkeling van de Buitenveldertselaan stond op de shortlist voor de World Architecture Festival (WAF) Awards 2018 in de categorie ‘Residential - Future Project’. Rijnboutt werkt als co-architect mee met het internationale Studio Gang. De verwachting is dat er in 2019 een eerste paal wordt geslagen voor dit ambitieuze project.

6. De Knoop als groene oase temidden vernieuwing Utrecht

De transformatie van de voormalige Knoopkazerne is onderdeel van de grootschalige vernieuwing rondom Utrecht Centraal. Het Knoopplein vormt een belangrijke schakel in de verbinding met de stad en het station. Rijnboutt creëerde een groene oase van rust temidden een terrein dat de komende 15 jaar voortdurend in beweging en verbouwing zal zijn.

Er gebeurt overigens nog veel meer in Utrecht. Zo vernieuwen we bijvoorbeeld gevel van het voormalige C&A warenhuis aan het Vredenburg.

7. Voorlopig ontwerp Kop van Cruquius

Het voormalig industriegebied op de kop van het Cruquiuseiland in Amsterdam ondergaat een transformatie tot woon- en werkomgeving. Voor de zomer heeft Rijnboutt in samenwerking met Bedaux de Brouwer Architecten het voorlopig ontwerp afgerond en bracht de eerste impressies naar buiten. Rijnboutt werkt sinds 2016 aan het integrale ontwerp van stedenbouw, buitenruimte en architectuur.

8. Iconische hoogbouw Leidsche Rijn krijgt groen licht

Op de valreep werd het nieuws aangekondigd over een grootschalig project waarvoor Rijnboutt aan een stedenbouwkundig plan heeft gewerkt: De gemeente Utrecht heeft groen licht gegeven voor een iconisch hoogbouwproject dat voor het eerst boven de historische Dom zal uitstijgen. Het gebouw krijgt de titel "MARK” en wordt een ‘verticaal dorp’ naast station Leische Rijn.

Werken bij Rijnboutt

Rijnboutt is een multidisciplinair ontwerpbureau op het gebied van architectuur, stedenbouw en landschap. Rijnboutt staat voor complexe eenvoud. We maken uitdagende stedelijke vraagstukken van de toekomst doelgericht eenvoudig en overzichtelijk.

Als je onze collega’s vraagt hoe het is om bij Rijnboutt te werken, dan worden de collega’s, de prettige sfeer, de excursies, de professionele manier van werken, de kwaliteit, de diversiteit in disciplines, en de mooie en interessante projecten op bijzondere locaties, steevast genoemd.

Lees meer…