Dit is een archief van de website van Rijnboutt tot oktober 2020. De huidige website is te vinden op rijnboutt.nl

Woongebouw ‘De Keizer’ in Amstelveen in gebruik genomen

Deze maand zijn de 103 appartementen van ‘De Keizer’ opgeleverd aan de nieuwe bewoners. Starters, doorstromers en tweeverdieners nemen hun intrek in het nieuwe woongebouw in het zuiden van Amstelveen. Nu het gebouw officieel is opgeleverd, op de kruising van de Beneluxbaan en de Van der Hooplaan, is de herontwikkeling van het gebied in Amstelveen halverwege. Rijnboutt tekende voor zowel het ontwerp van de woontoren als voor de ontwikkeling van het landschap en de woonomgeving. In de afgelopen 2 jaar heeft Rijnboutt samengewerkt met Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Altera Vastgoed aan de transformatie van een omgeving met enkel kantoorgebouwen naar een nieuwe plek voor duurzaam wonen nabij de stad.

Een groene leefomgeving

‘De Keizer’ dankt zijn naam aan de wijk waarin het gebouw komt te staan: de Keizer Karelwijk. Deze geliefde wijk heeft alles in zich. De combinatie van groen en ontspanning, uitstekende voorzieningen en de uitvalswegen in de buurt. Door de gunstige ligging nabij Schiphol en de A9 met bovendien goede openbaar vervoervoorzieningen in de buurt is de locatie aantrekkelijk voor mensen die bijvoorbeeld aan de Zuidas of op Schiphol werken. Ook het centrum van Amsterdam is binnen een half uur te bereiken met de auto of fiets. De omgeving van het woongebouw was tot kort geleden voornamelijk een werk en sportlocatie. Samen met de gemeente hebben de eigenaren ingezet op een ingrijpende transformatie om hier een fijn woongebied te maken.

De groene omgeving in de nabijheid van de Amstel en vlakbij het Amsterdamse Bos en zwembad de Meerkamp biedt de bewoners een ontspannen setting met voldoende recreatiemogelijkheden. De vaart die het gebied achter de Startbaan omringt krult om ‘De Keizer’ heen en zorgt ervoor dat het gebouw direct in het water landt. Met een voetgangersbrug is de entreezone van het gebouw direct toegankelijk vanaf de Van der Hooplaan.

Woongebouw ‘De Keizer’

Woongebouw ‘De Keizer’ heeft een duidelijke hiërarchie in de opbouw van het gebouw als geheel. Het ontwerp bestaat uit een getrapt volume met een klassieke reeks van plint, middenstuk en kroon. Deze benadering krijgt verder vorm in de het materiaalgebruik. Er is veel aandacht besteedt aan het ontwerp van de entreezone aan de zijde van de Van der Hooplaan. Een flink overstek zorgt voor een imposante binnenkomst en laat de bewoners beschut binnenkomen. Deze ruimte van ongeveer 5 meter hoog is ook doorgezet in de entreehal. Vanuit deze hal zijn de woningen bereikbaar met 2 liften als ook voorzieningen als de fietsenstalling en de brievenbussen.

Duurzaam bouwen en ontwikkelen

In alle nieuwe gebouwen van Altera speelt duurzaam bouwen en ontwikkelen een grote rol. Het is van belang om een comfortabele, duurzame en energiezuinige woonomgeving te creëren. Gedurende het proces van ontwerp en bouw wordt daarom continu aandacht besteed aan alle mogelijke duurzaamheidsaspecten.

De appartementen van ‘De Keizer’ worden kwalitatief hoogwaardig opgeleverd met een uitstekende prestatie op het gebied van duurzaamheid. Alle appartementen zijn voorzien van een energiezuinige vloerverwarming, warmte-isolatie in de gevels en begane grondvloer en daken conform de actuele normen en eisen. Daarnaast is het complex voorzien van zonnepanelen voor duurzame opwekking van energie. Dat betekent dat het gehele complex is voorzien van energielabel A.

BIM in de uitvoering: van ontwerp tot realisatie

In het Building Information Model krijgt het gebouw virtueel vorm. BIM maakt het mogelijk vakspecifieke informatie te verzamelen en te delen in een digitaal model. Zo kunnen alle betrokken partijen elkaar aanvullen en bijsturen waar nodig. In de afgelopen tien jaar heeft Rijnboutt het samenwerken middels BIM volledig geïntegreerd in de werkwijze. Zo ook in het project van ‘De Keizer’. De engineering van ‘De Keizer’ is door hoofdaannemer M.J. de Nijs en Zonen aangegrepen om binnen een LEAN proces te komen tot zo ver mogelijk doorgevoerd BIM proces in de uitvoeringsfase.

103 luxe huurappartementen

Bij de oplevering van de appartementen waren alle 103 appartementen verhuurd. De gebruikers hebben de woningen in gebruik genomen. Voor meer informatie over ‘De Keizer’, bezoek de website https://hurenindekeizer.nl/