Dit is een archief van de website van Rijnboutt tot oktober 2020. De huidige website is te vinden op rijnboutt.nl

Innovatietafel Binnenstedelijke hoogbouw

Femke Kamp, specialist duurzaamheid bij Rijnboutt, aan tafel bij Building Holland

Building Holland is een event dat in het teken staat van innovatie in de bouw en vastgoedsector. Voor VBI (leverancier van prefab betonvloeren) vormde dit een mooie aanleiding om een discussietafel te organiseren om met diverse experts het gesprek aan te gaan over de innovatiemogelijkheden voor binnenstedelijke hoogbouw.

Innovatie Woningbouw

Bij binnenstedelijke hoogbouw vinden nog weinig ontwikkelingen plaats op het gebied van prefabricage waarbij onderdelen geïntegreerd op de bouwplaats aankomen. Denk aan een slimme vloer, waarbij veel minder beton hoeft te worden toegepast en leidingen worden geïntegreerd.

Toekomstbestendig bouwen

Anders dan bij de gestandaardiseerde grondgebonden eengezinswoningen vindt bij binnenstedelijke hoogbouw repetitie voornamelijk verticaal plaats, wat constructief complexer is. Prefab ligt dan niet voor de hand. Het is waardevol wanneer de draagstructuur verschillende woninggroottes toelaat en een bepaalde mate van flexibiliteit mogelijk is. Daarnaast zijn er andere duurzame verbeteringen mogelijk zoals het verminderen van materiaalgebruik, onderdelen geschikt maken voor hoogwaardig hergebruik en het beperken van overlast tijdens de bouw.

Als de prefab industrie wil innoveren dan zitten daar de kansen. Ontwikkelingen als BIM en ketenintegratie, waarbij veel eerder in het proces op basis van 3D-modellen informatie- en kennisuitwisseling plaatsvindt, zullen daaraan bijdragen.

Bekijk de video waarbij de deelnemers - waaronder Femke Kamp, specialist duurzaamheid bij Rijnboutt - worden geïnterviewd.

Lees hier hoe Rijnboutt prefab toepast in binnenstedelijke hoogbouw: Project Katendrecht

Lees het artikel van VBI

Deelnemende experts: Victor Frequin (OZarchitect), Hans Hammink (de Architekten Cie.), Ron Massop (Bartels Ingenieursbureau), Jan-Peter van Mil (Van Wanrooij), Jeroen de Ven (Tarra Architectuur), Femke Kamp (Rijboutt), Dick van Ginkel (Van Wijnen) en Richard Klomp (Syntrus Achmea).