Dit is een archief van de website van Rijnboutt tot oktober 2020. De huidige website is te vinden op rijnboutt.nl

“Diversiteit is belangrijk voor de leefbaarheid van de stad.”

Interview over de huidige opgave in de woningmarkt met Richard Koek, stedenbouwkundige en landschapsarchitect.

De groeiende vraag naar woningen vormt een belangrijke uitdaging binnen de ontwerpopgaven van Rijnboutt. Hoe zorg je ervoor dat wat we nu bouwen, ook in de toekomst aansluit op de behoefte van bewoners? We spreken met Richard Koek, stedenbouwkundige en landschapsarchitect binnen Rijnboutt.

Waarom balans het sleutelwoord is

“De huidige opgave in de woningmarkt is in mijn ogen wel spannend. De focus ligt vaak op de bouw van kleine stadsappartementen, terwijl diversiteit juist heel belangrijk is voor de leefbaarheid van de stad. Vroeger had je drie duidelijke doelgroepen: starters, gezinnen en ouderen. Intussen zijn er echter zoveel verschillende doelgroepen bijgekomen met ieder hun eigen behoeftes dat het speelveld veel groter is geworden.Tegelijkertijd merken we dat er te weinig opdrachtgevers zijn die de volledige breedte willen bedienen. Het is de rol van ons als architect om opdrachtgevers in die uitdaging te adviseren en de juiste balans te vinden tussen een optimaal rendement en een goed leefbare stad.”

Wat verschillende belangen met elkaar gemeen hebben

“Om die balans te vinden moet je goed kunnen observeren en uitgebreid onderzoek doen om de juiste vraag boven te krijgen. Dat lukt niet alleen door naar de opgave zelf te kijken. Je moet vooral ook oog hebben voor de omgeving. Een nieuw ontwerp moet landen in de stad. Daarbij spelen altijd uiteenlopende belangen. Van de opdrachtgever en monumentenzorg tot omwonenden of de gebruikers zelf. Daarom streven wij er bij Rijnboutt naar alle partijen vroegtijdig in het proces te betrekken, om zo alle neuzen dezelfde kant op te krijgen.”

Hoe de ideale woning er uit ziet

“Die vraag wordt vaak gesteld. Dé ideale woning is in ieder geval niet in beton gegoten, maar kan meegroeien met veranderende behoeftes. Er moet altijd ergens ruimte zijn om een woning flexibel in te delen. Als je die variatie niet kunt aanbieden, dan heb je niet iets wat toekomstvast is. Als architect moet je natuurlijk wel de kwaliteit bewaken. Dat zit hem bijvoorbeeld in een goede aansluiting op de omgeving, detaillering en gebruik van duurzame materialen. En we ontwerpen graag woningen die schakelbaar zijn, zodat je er ook twee naast of boven elkaar kunt kopen. De oplossing voor de ideale woning zit ergens tussen alles vrij laten en alles vast willen leggen.”

Wil je meer weten over Rijnboutt & duurzaam wonen? Vraag dan het nieuwe magazine aan door te mailen naar press@rijnboutt.nl.