Dit is een archief van de website van Rijnboutt tot oktober 2020. De huidige website is te vinden op rijnboutt.nl

Open BIM zette woonproject De Keizer virtueel in de steigers

Veel architecten, constructeurs en aannemers bimmen, maar slechts weinig aannemers delen het virtuele bouwwerk met de leveranciers. Bij woonproject De Keizer gebeurt het wel. Het vereenvoudigt de werkvoorbereiding, verbetert de samenwerking met de architect en versnelt de levering van prefab. Het smaakt naar meer.

Stukadoors en installateurs werken zich momenteel in het zweet in de Amstelveense woontoren met 103 appartementen, maar virtueel was de klus anderhalf jaar geleden al geklaard. In een vroeg stadium betrok hoofdaannemer M.J. de Nijs en Zonen namelijk alle belangrijke ‘co-makers’ bij de uitwerking in BIM. “We hebben iedereen erbij gehaald die cruciaal is voor een vlotte doorgang”, vertelt BIM-manager Joeri Koehof van M.J. de Nijs en Zonen. “Als je de technische mensen die het uiteindelijk gaan maken laat meedenken in de voorfase, spaart dat enorm veel tijd op de steigers.”

Lees verder op deze pagina bij Cobouw

Meer betrokken bij de realisatie

Architect Rijnboutt, die veel met M.J. de Nijs en Zonen samenwerkt, is blij dat aannemers nu ook met de BIM-modellen werken. “Aannemers slaan een brug tussen de BIM-modellen van de adviseurs en de modellen van leveranciers. Hierdoor hebben wij als architect meer regie op de bouw”, zegt BIM-specialist Marielle Vissers. “We zijn nu meer betrokken bij de realisatie van het bouwwerk.” Er wordt beter samen nagedacht over de technische uitwerking van het ontwerp en voor de esthetische controle zijn de 3D-modellen van de leveranciers een waardevolle aanvulling.

Lees het volledige artikel op www.cobouw.nl